Najam stana u Zagrebu – 1. dio – Lokacija

Tražiš stan za najam u Zagrebu? Prije svega pripremi strpljenje. Daj si vremena, ako je ikako moguće najam kreni tražiti najmanje dva do tri mjeseca prije nego planiraš useliti u stan. Ponuda je šarena i ponekad vesela, zato odredi svoje kriterije, popiši bitne stavke koje tražiš u stanu i kreni.

Kako osim iskustva u programiranju oglasnika imamo iskustva i s najmom u Zagrebu, pripremili smo seriju blog postova kako bi ti pomogli na ovom putu.

Lokacija, lokacija, loša ili bolja lokacija

Bez obzira imaš li u planu mali ili veliki stan, tražite li ga u centru, na Gornjem gradu, Medveščaku, Maksimiru, Trešnjevci, Dubravi… prije nego krenete u potragu prvo odredite što tržite od lokacije.

Blizina javnog prijevoza ili raspoloživost parkinga

Svaki kvart u Zagrebu ima svoje prednosti i mane, i to je manje bitno. Bitnije je koji su tvoji prioriteti. Ako tvoje dnevne aktivnosti ovise o javnom prijevozu bitnije je da su ti stanica tramvaja ili autobusa na nekoliko minuta od stana. Ako je automobil tvoje primarno sredstvo prijevoza, parking u Zagrebu je gadna stvar. Zato pazi na nekoliko stvari:

  • Privatan parking – idealna kombinacija kod najma je ako uz sam stan dolazi i privatan parking. Svakako pazi da je u cijeni koju dogovaraš da kasnije ne bude iznenađenja. I naravno pazi da je dodijeljen toj stambenoj jedinici kako bi bilo što manje neugodnih iskustava.
  • Parking u zoni (Zagreb Parking) – Ovo je gadna stvar ako nisi iz Zagreba jer sve dok se ne prijaviš i prijaviš boravište/prebivalište nemaš pravo na povlaštenu mjesečnu kartu pa parkiranje postaje skup hobi jer plaćaš komercijalnu parkirališnu kartu. Zato dobro provjeri parkirne zone na stranicama Holdinga.
  • Parking na ulici – Situacija ovdje jako varira od kvarta do kvarta. Istočni i zapadni dijelovi grada imaju puno više raspoloživog slobodnog parkirališnog prostora. Novi Zagreb je isto jedan od boljih izbora ako je parking kriterij. Naravno, tu treba biti oprezan da se ne prati svaki primjer parkiranja koji se vidi. U nedostatku parkinga, nekada se koriste zelene površine i prilazni putevi, pa onda takvi automobili završavaju na Velesajmu.

Compare listings

Compare