Podstanari imaju veću razinu štetnih markera stresa od vlasnika domova, otkriva studija

  • Najam.hr Napisao Najam.hr
  • prije 3 godine
  • Najam

Ljudi koji žive u unajmljenim stanovima imaju znatno višu razinu kemikalija stresa u krvi od vlasnika domova ili onih koji žive u kućama, pokazalo je istraživanje Instituta za društvena i ekonomska istraživanja.

Istraživači koji se bave utjecajima na zdravlje nesigurnih ili nekvalitetnih stanova sugeriraju da bi privatno iznajmljivanje moglo biti štetno za zdravlje i tvrde da bi to trebalo razmotriti pri razvoju stambenih politika.

Kako bi testirali moguće zdravstvene učinke, istraživači sa Sveučilišta Essex proučavali su biološki marker poznat kao C-reaktivni protein (CRP) koji se nalazi na povišenim razinama u krvi kao odgovor na stres, ozljede i infekcije.

Testovi na povišenu razinu CRP-a koriste se za dijagnozu onih kojima prijeti srčana bolest ili kronična upalna stanja poput IBS-a ili artritisa.

“Viši CRP, što ukazuje na lošije zdravstveno stanje, nalazi se među onima koji žive u privatnom iznajmljenom sektoru”, rekla je dr. Amy Clair s Instituta za socijalna i ekonomska istraživanja, autorica studije objavljene u Journal of Epidemiology and Community Health.

Izvor: Independent.co.uk

Compare listings

Compare